25 maj 2011

Födelsedagskaffet

Tjena allihop, en tid sen senast! :)

Vi hade det omskrivna fördelsedagskaffet på lördagen, och allt gick helt super! :) Mina bakverk fick jag mycket beröm för :) Mycket gäster hade vi, så lite trängsel fick man stå ut med ;)



Ovan bilder på kakan. Mycket fin blev den, för att vara första gången jag gjorde en sådan :) Och god var den dessutom ;) Här kommer receptet på Äppel-Maräng pajen. Fler resept kommer senare...

Äppel-Maräng Pajen. Ni får nöja er med en bild från nätet,
hann aldrig ta en bild på min egen fören den blev uppäten, heh.
Äppel - Maräng Paj

Botten:
Mördeg

Fyllning:
1 dl vatten
1 dl socker
1 kanelstång
saft av ½ citron
1½ kilo syrliga äpplen

Ovanpå:
4 äggvitor
1 dl socker

Gör såhär
1. Kavla ut degen i en smord pajform (ca 26 cm i diameter). Ställ i kylskåpet för att stelna.

2. Koka upp vatten, socker och kanelstången i en rymlig kastrull. Lyft kastrullen från plattan och tillsätt citronsaften.

3. Avlägsna kärnhusen och skala äpplena. Skär äpplena i tunna klyftor och blanda dem i spadet för att förhindra att de mörknar. Koka äppelklyftorna i sockerspadet på hög värme, hela tiden under omrörning i ca 10-15 minuter tills de mjuknar och delvis mosas och det överflödiga spadet försvinner. Lyft kastrullen från plattan och låt blandningen svalna en aning. Nagga den stelnade bottnen med gaffel och bred ut äppelmoset ovanpå. Grädda i 200 graders värme på nedersta falsen i 20 minuter.

4. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vispa ner sockret i några omgångar. Täck ytan helt med äggviteskummet genom att breda ut det med sked eller slickepott. Fortsätt grädda i 6-8 minuter, tills marängen är vackert gyllenbrun. Låt svalna.  
  

// Hebbinen

1 kommentar: